Apex Community Blog

Positionering van Apex

Posted on: september 3, 2009

In mijn vorige blogpost heb ik in het kort uitgelegd dat je Apex kan beschouwen als een 4GL voor het Web. Een ontwikkeltool die toelaat op een snelle manier een applicatie-laag te bouwen boven op de data die in je Oracle databank opgeslagen zijn.

Hoe kan je Apex nu positioneren? Naar welk publiek richt de tool zich?

In de definitie die Oracle Corp. geeft op zijn website, wordt verwezen naar de “limited programming experience” die nodig is om snel een professionele applicatie in elkaar te steken. En dat is effectief zo, vooral dankzij de vele wizards die “Out-of-the-box” ter beschikking staan.
Vandaar dat Oracle — in den beginne — het produkt vooral positioneert als alternatief voor MS-excel en MS-access:  je kan met beperkte programmeer-kennis een excel-bestand in minder dan 5 minuten omzetten naar een volledig werkende applicatie die gebruikt maakt van tal van standaard componenten uit het Apex framework.

Dat klopt, maar Apex is veel meer dan alleen wizards-bestemd-voor-niet-programmeurs.

En volgens mij ligt hier juist de kracht van het raamwerk: het is ook mogelijk om zonder die talrijke wizards te werken en “outside-the-box” te treden.  Alles wat met HTML mogelijk is (van CSS over javascript tot Ajax), kan je realiseren binnen Apex. En bovendien door de nauwe integratie met de Oracle databank, kan je zonder problemen alle standaard databank-kenmerken (van SQL en PL/SQL over Analytic Functions tot Virtual Private Database en XML DB) vrij eenvoudig integreren in je Apex-applicaties.

Het is dan ook de enige tool — die ik ken — die zich richt zowel
(1) naar “business”-geörienteerde mensen met weinig technische vaardigheden, als
(2) naar doorwinterde IT-professionelen die het onderste uit HTML en de Oracle databank willen halen.

Jammer genoeg legt Oracle Corporation zelf op dit laatste aspect te weinig de nadruk. Hopelijk kunnen wij met deze blog meehelpen iets aan de positionering-door-Oracle te veranderen …

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Doelgroepen/Categorieën

Advertenties
%d bloggers liken dit: