Apex Community Blog

Welke kennis is nodig om met Apex te werken ?

Posted on: september 16, 2009

Dit is een vraag die ik geregeld voorgeschoteld krijg. En — zoals vaak met zo’n vragen — is het eerste antwoord: “Het hangt er vanaf “. Het hangt vooral af van de soort van applicaties die je wilt bouwen.

Indien de vraag iets anders gesteld zou zijn, met name: “Welke kennis is nodig om met Apex te starten?”, dan is het antwoord kort en simpel: “Niks !”.  De instap voor Apex is enorm laag.

Gezien het 4GL kararakter van de tool, kan iedereen vrij snel met behulp van de wizards een excel lijst omzetten naar een perfect werkende applicatie met alle standaard toeters en bellen. Kleine aanpassingen kunnen op “declaratieve” manier aangebracht worden. Maar dit is pas het begin … Wil je een meer uitgebreide applicatie bouwen, dan komt daar toch iets meer bij kijken. En ik heb de indruk dat dit soms onderschat wordt…

In een presentatie naar aanleiding van ODTUG 2008 in New Orleans heb ik rond dit thema een interessant schema gezien:

Inventaris Kennis niveau

Dit schema probeert een soort van inventaris te geven van de kennis die je nodig hebt afhankelijk van het profiel van Apex-gebruiker. In dit schema zie je opnieuw die twee-deling tussen (A) Business gebruikers met gezonde IT-interesse en (B) mensen die als ITer geschoold zijn; elk van beide groepen verder opgesplitst in drie niveaus.

  1. Niveau 0 staat voor iedereen die ergens een lijst van gegevens moet kunnen raadplegen; hetzij in excel of in een andere tool ontwikkeld
  2. Niveau 1 staat voor de groep van gebruikers die een simpele applicatie kunnen maken met behulp van de wizards, op basis van één tabel; net zoals ze in excel een lijst kunnen aanleggen, hier en daar een reken-functie achter stoppen.
  3. Mensen uit niveau 2 willen al een stapje verder gaan. Zoals ze in MS-Access al een applicatie zouden kunnen bouwen op meerdere tabellen, met meerdere schermen, kunnen ze iets gelijkaardigs doen in Apex met behulp met een basiskennis SQL.
  4. Tot niveau 3 behoort elke IT-professioneel die over een basis kennis SQL en HTML beschikt en zijn eerste stappen heeft gezet met javascript. Deze categorie van mensen heeft ook geleerd waarvoor de “R” in RDBMS staat: ze zijn in staat een relationeel datamodel uit te werken.
  5. Niveau 4 gaat een stapje verder dan het vorige niveau in die zin dat de basiskennis moet omgevormd zijn tot een grondige kennis van de mogelijkheden van Oracle’s SQL en PL/SQL, en van de mogelijkheden van wat met HTML, CSS, Javascript kan. En dit alles gekoppeld met een grondige kennis van alle mogelijkheden van Apex.
  6. Mensen uit het laatste niveau 5, zijn experten in de Oracle DB of in de RIA mogelijkheden (i.e. Rich Internet Application) in een HTML omgeving (zoals Ajax, JSON, jQuery, …)

Ik ben er mij van bewust dat zo’n schema voor heel wat discussie vatbaar is. Hoe dan ook de algemene boodschap is duidelijk:

  • Wil je als “Business” gebruiker werken met Apex, dan moet je een gezonde interesse tonen in IT en zal het nodig zijn je te verdiepen in SQL kennis
  • Wil je het onderste uit de kan halen als Apex-ontwikkelaar, dan is een grondige kennis van niet alleen apex als ontwikkeltool nodig, maar ook moet je weten wat allemaal kan in een Oracle databank en moet je op de hoogte blijven rond de RIA-mogelijkheden van een HTML-applicatie

Tenslotte wil ik nog als raad meegeven dat het bouwen van een Apex-omgeving als een volwaardig project moet aangepakt worden, waarbij één van de belangrijkste vereisten is dat je een goed datamodel ontwerpt !

Advertenties
Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Doelgroepen/Categorieën

Advertenties
%d bloggers liken dit: