Apex Community Blog

Beginnersterminologie

Posted on: december 9, 2009

De Application Builder is de tool waar je als Apex ontwikkelaar dag-dagelijks mee werkt.

In deze post wil ik een aantal termen toelichten die je je vrij snel eigen moet/zal maken. Mensen die uit een Oracle Forms omgeving komen zullen snel parallellen kunnen trekken met basis begrippen uit de Forms Builder.

Eerst een schematische voorstelling:

Standaard Begrippen
Application/Applicatie

Een applicatie is een verzameling van pagina’s via “branches” met elkaar verbonden. Aan een applicatie kan je een UI thema met templates koppelen, als ook een authenticatie methode en diverse authorisatie regels.

Page/Pagina

Een pagina is de basis ‘building’ blok van een applicatie. Wanneer je een applicatie bouwt via the “Application Builder”, creëer je pagina’s waarop “user interface” elementen gedefiniëerd worden, zoals tab-folders, lijsten, knoppen, velden/items, en regio’s.
In Oracle Forms terminologie komt dit min of meer overeen met een ‘canvas’.

Region/Regio

Inhoud wordt gestoond in regio’s; dit zijn logische subsecties op een pagina. Elke pagina kan x-aantal regio’s hebben van verschillende types. Deze types kunnen zijn: HTML tekst, SQL Queries, HTML, gegenereerd via PL/SQL, en grafieken. Elke regio wordt gevisualiseerd volgens een bepaalde “region template”.
Regio’s worden gepositioneerd op een pagina volgens “display points” die gedefinieerd staatn in de “page template”.
In Oracle Forms terminologie komt dit min of meer overeen met een ‘block’.

Item/Veld

Een item kan diverse vormen aan nemen: een tekst veld, een tekst area, pasword, select list, check box, een datum-pikker, enz.
Attributen van een item bepalden het uitzicht en het gedrag van een item op een pagina. Bijvoorbeeld, deze attributen geven aan waar een label wordt getoond, hoe groot een item is, en of een item naast of onder het vorige item wordt getoond.  De waarde van een itemword automatisch gestockeerd in de zgn. “session state” van de applicatie.  Deze “session state” kan voor elk afzonderlijk item op elk moment aangesproken (declaratief of programmatorisch) worden tijdens een sessie van een gebruiker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Doelgroepen/Categorieën

Advertenties
%d bloggers liken dit: