Apex Community Blog

Websheets: een eerste indruk …

Posted on: juni 9, 2011

Websheets is een nieuw type applicatie die sinds APEX 4.0 kan worden gecreëerd binnen de APEX IDE.

Sinds het ontstaan van HTML DB, de vroegere naam voor APEX, is één van de doelstellingen van de tool om Business Users een platform te geven om zelf een applicatie te bouwen voor het beheer van hun eigen gegevens. Daarom werd APEX, jammer genoeg, gepositioneerd als vervanger voor desktop databases en spreadsheets — Jammer genoeg … omdat APEX veel meer kan en het moeilijk is om van dit imago af te geraken — . Het idee was: “als iemand MS Access of Excel kan leren, moet het mogelijk zijn om APEX te leren.

Het succes van APEX heeft ondertussen bewezen dat de tool meer dan een waardevol alternatief is voor spreadsheets en desktop databases … althans voor IT Professionals. Voor de  zgn. power users lijkt de drempel echter te hoog te liggen; je moet toch over de nodige  kennis beschikken, zoals SQL, PL / SQL, HTML, CSS, Javascript, …

Met Websheets, doet het APEX ontwikkelingsteam een nieuwe poging om zijn initiële belofte waar te maken om een eind-gebruiker de mogelijkheid te geven om zijn eigen web applicatie te bouwen. Dat is de reden waarom je in de Application Builder, naast de traditionele database-applicatie nu ook een Websheet applicatie kan kiezen.

Websheets biedt een soort van lichtgewicht framework voor het bouwen en beheren van zowel gestructureerde als ongestructureerde data met een minimum aan programmeer-skills. Dit raamwerk valt bijna volledig buiten de standaard APEX-IDE, maar is wel geïnspireerd door dezelfde filosofie als het framework van de standard database applicaties in APEX : eenvoudige, declaratief, properties, wizards …

De belangrijkste doelstelling van websheets is om voor een community of groep van verbonden personen een kader te bieden om gestructureerde en ongestructureerde data met elkaar te delen. Vooral de laatste is een totaal nieuw concept.

Gestructureerde gegevens is een antwoord op de belofte om een vervangings tool voor Excel te bieden: je kan de gegevens incopïeren vanuit een spreadsheet of een data set kan je volledig vanaf nul beginnen bouwen. In websheet terminologie, spreekt men van data grids en rapporten. Via de ‘reports’ kan je  read-only data visualiseren; een ‘data-grid’ biedt volledige CRUD functionaliteit vanuit uw websheet toepassing.

De inbreng van  “ongestructureerde data”, lijkt mij te zijn geïnspireeerd door het wiki-concept. Wikipedia omschrijft een wiki als: a website that allows the creation and editing of any number of interlinked web pages via a web browser using a simplified markup language or a WYSIWYG text editor. In websheet terminologie betekent dit: je kunt uw eigen pagina’s aanmaken, met verschillende soorten secties, je kan navigatie links definiëren tussen die pagina’s of bij de opmaak van een  pagina-secties kan je links leggen naar andere componeten binnen de websheet met behulp van een eigen markup-taal, en je kan bijna op elke plaats de content verrijken met je  eigen aantekeningen (annotations). Tenslotte stel ik vast dat het APEX development team het niet kon na laten om toch te denken aan die power-users die enige programmeer-aspiraties hebben: op een aantal plaatsen is terug een opening gemaakt om SQL en of PL/SQL te gebruiken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Doelgroepen/Categorieën

Advertenties
%d bloggers liken dit: